7 nejčastějších příčin brnění rukou

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 3. dubna 2023

Proč brní ruce z pohledu fyzioterapeuta

Brnění rukou je velice častým a obtěžujícím příznakem, který se objevuje nejen ve Vašich rukách a prstech. Někdy se tenhle pocit může šířit po Vašem krku až do úrovně čelisti, nebo se objeví v nohách či podél páteře. Mravenčení nebo brnění může připomínat píchání jehličkami a často je také doprovázeno zhoršenou citlivostí. 

Příčin brnění je mnoho. Ve kterých případech tedy zpozornit?

Jde o častý příznak nejrůznějších příčin, které mohou být více či méně závažné. Například pokud cítíte mírné mravenčení, zejména po ranním probuzení, které rychle odezní, nejde pravděpodobně o nic vážného. Zbystřit byste měli, když je brnění trvalé, nabírá na intenzitě a postupně se k němu přidávají další příznaky, jakými je bolest, únava, závratě či problémy s chůzí. Velice vážným stavem může být brnění levé ruky. Hlavně pokud začne náhle a rychle se šíří do paže. Může jít o jeden z příznaků rozbíhajícího se srdečního selhání. Proto odhalení základní příčiny mravenčení, obvykle vyžaduje návštěvu lékaře a vyšetření pomocí zobrazovacích technik (např. RTG, CT, MRI). Návštěvu lékaře neodkládejte, zvláště pokud je brnění doprovázeno i dalšími příznaky.

7 nejčastějších příčin brnění rukou

  1. Útlak nervu – mravenčení rukou je důsledkem útlaku či poškození nervů. Nerv může být „skřípnut“ pod kostí, chrupavkou, ploténkou, šlachou nebo svalem, a to kdekoliv v jeho průběhu od krční páteře až ke konečkům prstů. Popřípadě i na několika místech zároveň. Může být také opakovaně poškozován a zraňován nevhodnou spánkovou polohou, špatným sezením nebo ochablým a zborceným držením těla. 
  2. Trauma/úraz – tento příznak je způsoben přímým úrazem, jako jsou zlomeniny, vykloubení, natažení a podvrtnutí.
  3. Cévní příčina – neboli jakýkoliv stav, který postihuje tepny zásobující ruku krví. Důvodem špatného krevního oběhu či jeho zpomalení může být zánět, celková dehydratace, omrzliny, ale i příliš těsné oblečení nebo nedostatek pohybu.
  4. Autoimunitní a metabolické nemoci (periferní neuropatie, roztroušená skleróza) – příčinou je chronický zánět v oblasti obalu nervu, metabolický proces nebo přímé narušení nervu. O postupu léčby v tomto případě rozhoduje neurolog na základě důkladného vyšetření. 
  5. Těhotenství – brnění je v tomto případě způsobeno otoky utlačujícími nervy.
  6. Toxiny – jejich zdrojem jsou například kovy z nevhodných doplňků stravy, některých léků či z pracovního prostředí.
  7. Nedostatky ve výživě – Zvlášť nedostatek vitamínů skupiny B může vést k anémii a poruše nervových funkcí.

Léčba brnění je samozřejmě závislá na příčině. Její součástí nebo i hlavním prostředkem léčby bývá fyzioterapie. Dokáže zmírnit obtíže v těhotenství a při celkových onemocněních. Často je první volbou v léčbě lokálního útlaku nervu. Největší šanci na úspěch léčby má fyzioterapie právě u této diagnózy, kde je ovlivňováno napětí svalů a držení těla tak, aby se nerv uvolnil a nedocházelo dále k jeho poškození.

Jaké jsou nejčastější lokality útlaku nervu a jak probíhá léčba?

1. Syndrom karpálního tunelu

Tento syndrom vzniká zúžením karpálního prostoru v zápěstí. Důvodem může být ztluštění šlach z důvodu zánětu (přetížení) nebo přítomnost jakéhokoliv jiného otoku, který zúží tunel a způsobí stlačení středového nervu (n. medianus).

Jak se syndrom projevuje?

Útlak nervu změní jeho schopnost vést nervové vzruchy a výsledkem je brnění zejména palce, ukazováčku a prostředníčku.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Základem je vytvoření dostatečného prostoru v přetěžovaném úseku zápěstí a odstranění tlaku na středový nerv. V tom nám pomůžou manuální techniky spolu s jemným lymfatickým ošetřením, které uvolní napjaté okolí karpálního prostoru a minimalizuje otok v ruce. Pomůžeme Vám také s úpravou režimových opatření, abyste oblast zápěstí nevystavovali zbytečnému tlaku. Více informací o syndromu karpálního tunelu si můžete přečíst v našem článku.

2. Syndrom kubitálního kanálu

Úzkým tunelem na vnitřní straně lokte prochází velmi dlouhý nerv (n. ulnaris). Zánět šlach a vzniklý otok uvnitř lokte, předchozí zlomenina, vykloubení lokte nebo nevhodná poloha s příliš dlouhým opíráním se o loket mohou způsobit tlak na loketní nerv právě v tomto místě.

Jak se syndrom projevuje?

Subjektivní potíže bývají zpočátku jen velmi nenápadné. Začínají bolestmi v lokti, brněním/mravenčením 4. a 5. prstu, malíkové části dlaně či hřbetu ruky. Později dochází ke snížení svalové síly a zhoršení schopnosti cokoliv uchopit.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Léčba často začíná nošením podpůrné ortézy. Ve Fyzio světě Vám pomůžeme s uvolněním napětí svalů, úpravou Vašich aktivit tak, aby nedocházelo k dalšímu dráždění nervu. Naučíme Vás také, jak si pomoci od nepříjemného brnění, a zároveň jak svoje ruce chránit efektivním cvičením. Velikou pomocí v léčbě může být náš vysoce intenzivní laser, který urychlí hojení a obnovu buněk.

3. Syndrom horní hrudní apertury

Vzniká při útlaku podklíčkové tepny a žíly spolu s pažní pletení, která má na starosti nervové zásobení horní končetiny. K útlaku dochází nejčastěji mezi 1. žebrem a okolními strukturami. Syndrom horní hrudní apertury se vyskytuje při současných problémech s krční páteří a staženými svaly krku, šíje a paže.

Jak se syndrom projevuje? 

Syndrom se klinicky projevuje pocitem chladu a zbělením prstů, bolestí a únavou horní končetiny. Brnění v horní končetině, zvláště v prstech, se vyskytuje hlavně při práci ve vzpažení. Potíže můžou doprovázet i kožní změny na špičkách prstů.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

V tomto případě jsou nejdůležitější dva kroky. Krok první je uvolnit stažené struktury – jizvy, fascie a svaly. V druhém kroku se věnujeme návratu pohybu a stability tam, kde je potřeba. Klíčové u tohoto syndromu bývá správné dýchání, neboť horní hrudní apertura bývá často přetěžována nevhodným typem dechu.

4. Útlak kořene nervu v krční páteři

Důvodem je „skřípnutí“ krčního nervu v místě, kde odstupuje od míchy. Zde může být utlačován svaly, fasciemi, okolními obratli, kostěnými výrůstky nebo meziobratlovou ploténkou. Útlak nervu může také vzniknout po úraze, například při sportu nebo automobilové nehodě, zejména pokud je jeho důsledkem poškození krční ploténky. Nejčastější příčiny mravenčení od krční páteře jsou nevhodné pohybové a pracovní návyky a běžné opotřebení.

Jak se syndrom projevuje?

Mezi příznaky patří ostrá palčivá bolest s brněním, která může vyzařovat do ramene nebo horních zad. Stejně tak se projevuje slabostí či mravenčením do paže a ruky. 

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě? 

Zkušený fyzioterapeut dokáže vyšetřením zjistit, který úsek páteře je zablokován a tuto blokádu odstranit. Terapie spočívá v uvolnění okolní tkáně a následně jemné mobilizaci všech zablokovaných zřetězených kloubních spojení. Pomoci ke zmírnění tlaku může také kinesiotape. Součástí celého léčebného procesu je opětovné zapojení krční páteře a jejího svalového korzetu do pohybu, abychom minimalizovali riziko recidiv.

5. Kompartment syndrom

Dlouhé svaly jsou svázány do oddílů – „kompartmentů“, které jsou z pevné pojivové tkáně, zvané fascie. Problém vyvstává v situacích, kdy něco naruší krevní oběh a krev se hromadí uvnitř nepružícího kompartmentu. Fascie se totiž neumí roztáhnout, a tak narůstá tlak, který může způsobit vážné poškození svalů a dalších tkání uvnitř něj, včetně nervu. Akutně k tomu může dojít při těžkém úrazu, kostní zlomenině či popáleninách. Způsobit ho také mohou obvazy či sádra, která se přiloží ještě předtím než zranění přestalo otékat. Stav může být velice vážný, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Za zmínku určitě stojí i tzv. chronický námahový (únavový) kompartment syndrom. Ten je naopak způsoben opakující se zátěží, kterou provází zvýšený tlak, jako je tomu například u silových vzpěračů. Zvyšující se tlak brání správnému prokrvení a zásobení kyslíkem a nastává problém…

Jak se syndrom projevuje? 

Příznaky u akutních stavů se mohou rychle stupňovat. Patří k nim silná bolest a napětí ve svalu, pocit brnění nebo pálení a někdy i necitlivost a svalová slabost. V chronických případech jsou příznaky mnohem nenápadnější a projevují se bolestí, ztuhlostí či brněním.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Pokud vlivem vnitřního tlaku došlo k poškození nervů, je nejdůležitějším úkolem napomoci nervové regeneraci. K tomu přispívá snížení otoku, uvolnění případné jizvy a měkkých tkání, cvičení pro návrat svalové síly s případným vyrovnáním svalových dysbalancí, udržení rozsahu pohybu v kloubech, prevence vzniku stažených svalů, případně aplikace ortotických nebo protetických pomůcek. Fyzioterapii obvykle v případě kompartment syndromu předchází diagnostika a ošetření lékařem.

Rady, co dělat, pokud Vás trápí brnění rukou

  • Brnění v nás často vyvolává veliké obavy o své zdraví. Přesto ale zůstaňte klidní. Pečlivé vyšetření lékařem je určitě na místě. Nemusíte se obávat, většina problémů má svoje řešení. Ve velké části případů brnění rukou může pomoci i zkušený fyzioterapeut. 
  • Pokud Vám brnění nedá spát, zkuste si končetiny ochladit nebo zahřát (vyzkoušejte, co zrovna pro Vás bude nejpříjemnější), jemně se jich dotýkejte, udělejte si před spaním masáž nebo se protáhněte. Někdy stačí změnit polohu při spánku. Spěte na kvalitní matraci a polštáři.
  • Zkuste doplnit vitamíny skupiny B, zvláště B12. Nedostatek vitamínu B12 může způsobit mravenčení a brnění rukou nebo nohou. 
  • Zkontrolujte si Váš pracovní prostor. Práce v nevhodných podmínkách, která trvá dlouhé hodiny se těžko kompenzuje krátkým cvičením. Pořiďte si pohodlnou židli, monitor umístěte do výšky očí, kupte si kvalitní podložku pod myš, ideálně si pořiďte vertikální ergonomickou myš. Často od stolu vstávejte, střídejte polohy, projděte se, protáhněte se. 
  • Přidejte pohyb do Vašeho každodenního TO-DO listu. Stačí i málo. Například projít se kousek do práce/z práce pěšky, občas nepoužívat výtah, zatančit si doma na oblíbenou písničku nebo si zajít na 15 minutovou rychlou procházku.
  • Zpomalte, relaxujte, dopřejte si odpočinek a čas pro sebe. Vyspěte se, dejte si něco dobrého k jídlu, podívejte se na dobrý film nebo běžte do sauny. Najděte aktivitu, po které se cítíte dobře. 
  • Pokud Vás trápí brnění rukou, jste vyšetřeni lékařem a bylo Vám doporučeno zajít si na rehabilitaci nebo fyzioterapii, tuto možnost určitě využijte. Fyzioterapeut Vám pomůže uvolnit napětí na klíčových místech, aby došlo k trvalé úlevě od obtíží.

Ve Fyzio světě máme tým zkušených fyzioterapeutů, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00