7 nejčastějších příčin bolesti spodních zad

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 5. září 2022

Bolesti dolní části zad potrápí v životě většinu z nás. Průzkumy uvádí, že jde o téměř 80% dospělých. Bolest může mít různou intenzitu a charakter, od tupé bolesti až po ostré pocity, které ovlivní pohyblivost a kvalitu života. V dalších řádcích si můžete přečíst o sedmi možných důvodech, proč tomu tak je.

 

1) Problém s výhřezem ploténky

Ploténka je zjednodušeně řečeno polštářek, který se nachází mezi obratli, jež tvoří páteř. Někdy se může stát, že se část jejího jádra dostane skrze trhlinu v obalu ven a dojde k herniaci (výhřezu). Hernie tedy kýla se může vyskytnout ve kterékoliv části páteře, nejčastěji k ní dochází v dolní části zad.

Výhřez jako důsledek dlouhodobého přetížení

Možnou příčinou hernie ploténky je postupné opotřebení související se stárnutím. S přibývajícím věkem se ploténky stávají méně pružnými a jsou náchylnější k roztržení nebo prasknutí i při menším zatížení nebo zkroucení. Někdy může ke vzniku výhřezu vést nevhodný stereotyp pohybu. Příkladem je přemíra používání zádových svalů místo svalů nohou a stehen, neschopnost zapojit střed těla nebo pracovat při dechu s bránicí a pánevním dnem. Naopak, zřídka je příčinou úraz, například pád nebo úder do zad.

Bolest se může šířit do nohy

Mnoho lidí nemusí mít při hernii žádné příznaky. Nemusejí ani vědět, že ji mají, až dokud se neobjeví na snímku páteře. Klienti, kteří příznaky pociťují, mohou mít kromě bolesti v dolní části zad také bolest v hýždí, stehnu, lýtku či v části chodidla. Většinou jde o jednostranný problém, který se zesiluje při kašli, kýchání nebo v určitých krajních polohách. Charakter bolesti bývá ostrý až pálivý. Mezi další příznaky patří necitlivost nebo brnění v té části nohy, kterou zásobují postižené nervy. Typická je taky slabost. Svaly inervované postiženými nervy mají tendenci ochabovat, protože nejsou dobře živeny nervovými stimuly. Důsledkem je časté zakopávání, změněný pocit z nohy a zhoršená stabilita.

Velmi vzácně může hernie disku stlačit celý páteřní kanál včetně všech nervových kořenů. Což vyžaduje urgentní chirurgický zákrok, aby se zabránilo trvalé slabosti nebo ochrnutí.

Vyhledejte bez odkladu lékařskou pomoc, pokud máte

  • Zhoršující se příznaky jako bolest, necitlivost nebo slabost, které se mohou zesílit do té míry, že vám brání v každodenních činnostech.
  • Poruchy funkce močového měchýře nebo střev. Příkladem je inkontinence nebo potíže s močením i při plném močovém měchýři.
  • Postupnou ztrátu citlivosti vnitřní strany stehen, zadní strany nohou a oblasti kolem konečníku.

Jak postupovat při léčbě výhřezu ploténky

V naprosté většině případů chirurgický zákrok není třeba a naopak bývá metodou první volby konzervativní přístup (fyzioterapie, léky, cvičení). Účinný rehabilitační plán musí být sestavený na míru dle stavu a schopností klienta. V akutní fázi se má dobré výsledky manuální ošetření spoušťových bodů, stažených svalů a přilepených fascií. Postupně lze využít i šetrných mobilizací, vysokovýkonného laseru a následně funkčního zatejpování pomocí kinesio tejpu. Dále Vám dokážeme vytvořit cvičební jednotku, která pomůže ulevit od bolesti, stabilizovat páteř a díky tomu se opět můžete věnovat svým koníčkům. Ve Fyzio světě je úleva od bolesti naší prioritou. 

2) Akutní blokáda zad (ústřel, lumbago)

Stalo se Vám někdy, že jste se chtěli pro něco ohnout, zvedali jste něco těžkého, dlouho pracovali na zahradě v předklonu nebo jste si nedali pozor při cvičení na to, jak se zvedáte či vstáváte a najednou ostrá bolest v zádech? Možná jste si právě způsobili blokádu známou také jako lumbago. Typickým obrazem v našich ordinacích je potom klient ve strnulé poloze, často v mírném předklonu se silnou, ostrou bolestí v bederní nebo křížové oblasti. Táto bolest občas umí odeznít při chůzi, ale po delší době bez pohybu se opět vrací.

Přetížené svaly zablokují páteř

Příčinou toho všeho bývá zvýšení svalového napětí v oblasti bederní páteře způsobenou nesprávným pohybem nebo polohou. Svaly kolem beder ovlivňuje postavení obratlů, jejich vzájemný pohyb či poloha vůči pánvi. V situacích, kdy dochází k velkému přetížení fyzickému či psychickému nebo také u citlivějších osob ve spojitosti s prochlazením zad se může stát, že se po náhlém stažení svalů obratle zrotují proti sobě a tak dojde k jejich zablokování. Dochází k mechanickému dráždění kloubních struktur, ještě většímu utažení svalů v okolí blokády a vytvoření spoušťových bodů ve svalech. Výsledkem je bolest, která může vystřelovat jak do hýždí tak i do celé nohy.

Zablokovaná záda – náš každodenní chleba

Uvolněním napjatých svalů, facií a mobilizací kloubů navrátíme pohyb a stabilitu tam, kde je potřeba. Dále Vás můžeme naučit, jak si záda chránit cvičením a jak si pomoct od bolesti cíleným dýcháním. Použít můžeme například i rázovou vlnu, která zlepšuje prokrvení, snižuje svalové napětí a tak v krátké době umí zbavit od bolestí. Dále disponujeme vysokovýkonným laserem, který tlumí zánět a tak urychlí hojení v namožené oblasti. To všechno můžeme podpořit aplikací kinesio-tejpu. Naši fyzioterapeuti mají moderní vybavení a rozsáhlé zkušenosti s řešením akutních bolestí zad.

3) Stažené svaly (spoušťové body)

Bolesti dolní části zad jsou často způsobeny svalovými spoušťovými body. Dokonce se odvážím tvrdit, že většina akutních a chronických bolestí zad je s nimi v určité míře spojená. Tyto body jsou reflexně stažená svalová vlákna, která pod prsty cítíme jako zatuhlou kuličku se zvýšeným napětím a bolestivostí. Je zajímavé, že každý sval si své spoušťové body tvoří v typické oblasti. Proto tyto oblasti přesně zmapované a je známo, kam se z nich bolest přenáší. Proč ale vznikají? Často je to odpověď mozku na nadměrnou zátěž či nevhodný pohybový program. Následně dojde v okolí přetěžovaného úseku k „uzávěrce/omezení“. Omezení vzniká i v důsledku spoušťových bodů. V závislosti na tom, jak dlouho příznaky přetrvávají se při řešení bolestí dolní části zad setkáváme s určitými typickými spoušťovými body. Uvedeme si některé příklady.

Pár příkladu jak spoušťové body mění nastavení těla a mohou dále řetězit problémy

  • Piriformis – hruškovitý sval – spoušťové body v něm mohou způsobit náklon křížové kosti, mohou vést k rotaci nebo křížové kosti v sakroiliakálním kloubu (tzv. SI kloub) a tak v něm vyvolávat bolest. Stažený sval může také stlačovat sedací nerv, nebo dokonce cévy vedoucí k nervu což se projevuje bolestmi a mravenčením hýždí s vyzařováním bolesti po zadní straně stehna a lýtka.
  • Psoas / Iliacus – Bedrokyčelní sval – bylo zjištěno, že dlouhodobé sezení je významným předpokladem pro vznik spoušťových bodů v jeho průběhu. Bolest je pak obvykle pociťována podél bederní páteře a směrem dolů přes spodní záda a hýžďovou oblast. Může být více na jedné straně (tzv. stranová preference).
  • Hamstringy – bolest ze spoušťových bodů se obvykle šíří po zadním stehnu směrem nahoru k hýžďovým svalům, přičemž některé zbytkové bolesti se šíří dolů těsně pod koleno.
  • Soleus – šikmý lýtkový sval – Pro mnohé překvapivě mohou být spoušťové body v lýtkovém svalu původem napjatých hamstringů a bolestí dolní části zad.

Jak můžete vidět, ošetření spoušťových bodů je často klíčové pro rychlou a efektivní úlevu od bolesti. V terapii se můžou využívat manuální techniky tlaku ale také suchá jehla, rázová vlna nebo cílené cvičení.

4) Problém může vycházet z kyčlí

Problém s kyčlí lze snadno zaměnit za bolesti zad. Jsou to na sobě závislé struktury (blízcí sousedi), kde problém v jedné z nich může způsobit dysfunkci a bolest v té druhé. Hlavním důvodem je funkční propojení obou struktur. Pokud se pohyb neodehrává v kyčelních kloubech, musí se uskutečnit v bedrech, což je přetěžuje. Dolní část zad a kyčel spolu sdílejí také mnoho skupin svalů. A tak když je postižen určitý sval, vznikají kompenzační pohyby, únava a bolesti okolních struktur. Z tohoto důvodu může zranění či onemocnění kyčle připomínat bolest zad nebo ji skutečně způsobit.

Opotřebená kyčel přetěžuje bedra

Jedním z nejčastějších problému kyčelních kloubů je artróza (opotřebení). Jde o degeneraci kyčelního kloubu. Může způsobovat ztuhlost a výrazné snížení rozsahu pohybu v kyčli. Časem může dojít ke změně osy kyčelního kloubu a naruší se tak i zakřivení dolní části páteře. Zvýrazněné zakřivení beder přetěžuje páteřní ploténky a klouby, kde vznikají blokády, napětí a bolest.

Jak z toho ven?

Nepodceňujte své bolesti a řešte je včas a důsledně. Pokud cítíte, že je jedna z kyčlí ztuhlejší, máte bolesti v třísle při hlubokém dřepu, sezení, cvičení jógy nebo po běhu, doporučujeme řešení problému neodkládat. Čato slýcháme, že lidem známí říkají, že kulhají nebo zvláštně chodí. I to může ukazovat na problém v kyčelním kloubu. Jeho stav si můžete nechat zkontrolovat jednoduše pomocí RTG, ale s řešením problému Vám pomůže fyzioterapeut, případně u těžších stavů ortoped. Včasné péče vás může ochránit od další progrese onemocnění. Ve Fyzio světě cíleně diagnostikujeme a hledáme dlouhodobé řešení problému.

5) Kostrč a bolesti spodních zad

Problém s kostrčí se nejčastěji projevuje formou tupé bolesti v dolní části páteře nebo v jejím okolí. Typicky se diskomfort ještě zhorší:

  • dlouhodobým sezením
  • dlouhodobým statickým stojem
  • při předklonu
  • při defekaci
  • při sexu
  • u žen se může objevovat bolestivá, nepravidelná menstruace a bolestivý pohlavní styk

Úraz, sezení, stavy po operaci břicha

Můžeme říci, že vznik obtíží bývá často spojený s třemi důvody. Pád na kostrč, kdy dochází k přímé traumatizaci. Zadruhé přetěžování páteře a kostrče dlouhodobým sezením, kdy se často spojí nevhodná židle s ochablým, neekonomickým sezením na kostrči. V pánevním dnu se pak vytvoří spoušťové body a vzniká nerovnováha. Zatřetí operace v oblasti pánve nebo břišní dutiny, která vede ke vzniku jizev a srůstů a znovu naruší fungování pánevního dna i kostrče.

Potíže se mohou objevovat a šířit v oblasti pánve, pohlavních orgánů a beder. Příčinou je svalovina pánevního dna, která se na kostrč upíná a která nemůže pracovat harmonicky. Při vyšetření často nacházíme svalstvo pánevního dna v ochranném stažení, které samo neodezní. Stažené svalové vlákna se rychle přetěžují a pak se objevuje bolest. V některých případech může být úlevná chůze nebo běh.

Obnova rovnováhy v oblasti pánve a kostrče

Trvalým řešením je obnova rovnováhy v pánevní oblasti. Fyzioterapeut Vám může ukázat, jak provádět relaxační techniky na oblast pánevního dna. Dále Vám může ukázat, jak provádět autoterapii, správným cvičením uvolňovat svaly připojené ke kostrči nebo také způsoby, jak následně pánevní dno efektivně zapojit a v případě potřeby posílit. Někdy je ale nejlepší volbou přímé ošetření kostrče. Jde o její mobilizaci přes konečník, kdy je možné uvolnit stažené vlákna a spoušťové body přímo. Ošetření trvá krátce a dělá se vždy až po předešlé domluvě se zkušeným a vyškoleným odborníkem.

6) Jizvy a bolesti spodních zad

Na začátku je dobré si říct, že tvorba jizevnaté tkáně je součástí normálního procesu hojení a za druhé, že jizvy po laparoskopii potřebují také ošetřit, protože jsou hluboké i přesto, že to na povrchu není vidět. Tkáň se hojí jizvou, což je proces, který neovlivníme. Co ale můžeme ovlivnit, jsou vlastnosti jizvy, a to jestli spouští v těle nežádoucí reflexní reakce. Co tím myslím? Pro tělo je důležité, aby byla jizva po zahojení nebolestivá na dotek a dostatečně posunlivá a protažitelná vůči okolním strukturám. V opačném případě začne limitovat běžné procesy v těle, tok krve a lymfy nebo pohyblivost orgánů, fascií a svalů. Ve výsledku může nastat:

  • vytvoření bolestivých spoušťových bodů v okolních svalech, které se časem zřetězí do celého těla
  • „rozbití“ funkce některých vnitřních orgánů (problémy s zažíváním, otěhotněním, časté močové infekce)
  • změna pohybového chování, protože jizva při pohybu tahá, píchá, mravenčí nebo to najednou někde bolí

Uvolnění jizvy manuálně nebo laserem

Pro léčbu bolesti ve spodních zádech je klíčové kvalitní ošetření jizev po operaci páteře nebo v oblasti pánve či břišní dutiny. V ranném stádiu od operace je důležité její promašťování jako prevence přesychání kůže, jemné protahování všemi směry, její hlazení a dotýkání se jí. S výhodou je také využití laseroterapie, která potlačuje bujení vazivové tkáně, tedy působí preventivně proti tvorbě keloidu. Z červené jizvy udělá jizvu bílou, tedy více fyziologickou a klidnou. Dále si pomáháme Kinesio-tejpem a ošetřujeme stažená místa v okolí, kde volíme techniky relaxační, stabilizační, fasciální či viscerální dle potřeby.

7) Slabý střed těla a bolesti spodních zad

Pokud trpíte bolestmi zad, pravděpodobně jste slyšeli, že posilování středu těla Vám může přinést úlevu. Většině lidí se při představě, jak cvičí svůj core vybaví posilování břicha, sklapovačky nebo plank. Břišní svaly jsou sice důležitou součástí stabilizační složky páteře, ale ne jedinou. Ty se při smysluplném cvičení musí do práce zapojit taky.

Co to tedy ten střed těla je?

  • břišní svaly – jak přední tak boční skupina svalů, nejde jen o six-pack
  • bránice
  • svaly pánevního dna
  • paravertebrální svaly – hluboké zádové svaly kolem obratlů

Funkční core chrání ploténky

Asi tušíte, že nefunkční core se rovná potenciálnímu problému. Vaše tělo se tudíž bude při zajišťování opory pro páteř více spoléhat na pasivnější struktury, jako jsou vazy, fascie nebo ploténky, které leží mezi obratly. To může z dlouhodobého hlediska způsobovat přetěžování, mikrotraumata a bolest. Nejde však jen o sílu jednotlivých složek, protože i kulturista nebo jiný vrcholový sportovec může mít problémy se zády nebo poškozenou ploténku. Základem je správná spolupráce jednotlivých složek, efektivní dávkování potřebné síly pro výkon, schopnost uvolnění při odpočinku ale také dobré načasování jejich „zapnutí“ při pohybu, pádu, nečekané změně směru či nošení břemen. Takže ano určitě je síla důležitá, ale ještě důležitější je šikovnost a přesnost svalů. 

 

Co dále ovlivní kvalitu stabilizace zad?

První zmíním stresovou zátěž. Je nepopiratelné, že velký nápor psychického stresu markantně zvyšuje šanci pro rozvoj chronických bolestí zad. Stres není jenom prožitek hlavy, promítne se do všech aspektů Vašeho těla. Mění Váš hormonální profil, zvyšuje riziko nástupu úzkosti, deprese, zažívacích problémů, bolestí hlavy, srdečních chorob, problémů se spánkem, přibývání nebo naopak ubývání na váze, zhoršuje koncentrací nebo vede k problémům s pamětí. Proto někdy fyzioterapie, ortopedie nebo neurologie jednoduše nestačí a je potřeba odstranit tu skutečnou příčinu a možná navštívit psychologa.

Dále tu máme viscerální (orgánovou) problematiku. Jak už jsem psala v článcích dříve, někdy se to tváří jen jako bolest zad, ale ve skutečnosti se problém schovává ještě o něco hlouběji v těle. Popíšeme si pár příkladů, které nám promítají jako bolest beder či kříže.

  • gynekologické problémy se mohou jevit jako rozpínavá bolest v kříži, blokáda přechodu hrudník-bedra nebo problém s kostrčí
  • tračník vyvolává bolesti beder, někdy se objeví i přenesená bolest do stehna nebo bérce
  • tenké střevo může opět bolet jako bedra v oblasti L4, L5

Proto je základem jakékoliv úspěšné terapie určení hlavního problému, postupná práce na jeho ošetření a následná podpůrná terapie pro uvolnění a ošetření zbylých zřetězených bolestivých míst.

Co dělat a co nedělat, když Vás chytnou záda

  1. Odpočívejte, zkuste si najít co nejméně bolavou polohu a dopřejte svému tělu čas.
  2. V akutní fázi se neprotahujte, nesnažte se bolest rozběhat ani rozcvičit, často se pak situace ještě zhorší.
  3. Suché teplo je dobré. Držte si záda v teple a pokud Vám to je příjemné, můžete si je zlehka nahřívat například pohankovým polštářem.
  4. Vana, sauna, vířivka mohou situaci opět zhoršit, opatrně s nimi.
  5. Nebojte si vzít léky proti bolesti, které mají také protizánětlivý účinek.
  6. Pro podporu regenerace nervové soustavy si můžete dopřát dobře vstřebatelné vitamíny B.
  7. Dýchejte, v nejpříjemnější pozici zaměřte svůj nádech do oblasti pánve, třísel a spodního břicha. Nádech je dlouhý, volný a jemný. S výdechem břicho klesá. Výdech by měl být buď stejně dlouhý nebo ještě delší než nádech.
  8. Pokud nemáte v podobných situacích vyzkoušené masáže nebo jiné wellness procedury, tak to opět v akutní fázi neriskujte. Opatrnější přístup je bezpečnější.
  9. Nebojte se vyhledat pomoc fyzioterapeuta. Jde o zdravotníka, který ví co si v podobných situacích a za jakých podmínek může dovolit.
  10. Pokud máte náhlý problém s inkontinencí, ztrátu citlivosti v dolní končetině nebo zníženou sílu, vyhledejte bez odkladu lékaře.

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat a domluvte si schůzku. Vše Vám rádi vysvětlíme a Vaše záda profesionálně ošetříme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Zastávka Letenské náměstí je přístupná tramvají z metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny. Parkovat můžete 2h zdarma v obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00