7 nejčastějších příčin bolestí krční páteře

Autor: Mgr. Lukasz Hasiuk, 2. ledna 2023

S bolestmi krční páteře naši klienti přichází poměrně často. Léčba závisí na příčině potíží. Pojďme se proto společně podívat na možné důvody bolestí a blokád v této oblasti. 

1) Napjaté svaly

Bolesti svalů krční páteře a ramen vznikají jako následek nejen přetížení, ale i dlouhé fyzické a psychické zátěže. Ve svalech v tomto případě vznikají tvrdé, citlivé a bolestivé uzlíky – trigger pointy (více informací o trigger pointu) nebo svalové spasmy. Ty mohou také vznikat následkem úrazu, nebo jako reakce na iritaci meziobratlového disku, útlak nervu či přetrvávající stres. Svalové spasmy vznikají také v důsledku prudkého a nečekaného přepětí svalu, který je často příčinou omezené pohyblivosti a bolesti krční páteře.

Jak poznám, že bolest pochází ze svalů?

V tomto případě obvykle cítíme zvýšenou tuhost svalů, která se projevuje tahem často i ve vzdálených místech. Pohyb hlavy není možný v plném rozsahu a může být i bolestivý. Na konci pohybu není tvrdá bariéra, nýbrž měkké omezení, které částečně můžeme uvolnit nebo „rozhýbat“ opakovaným pohybem.

Jak uvolnit napjaté svaly krku?

Napjaté svaly krku a ramen můžeme rozcvičit několika způsoby.

  • Protahování svalů pomalým tahem bez kmitaní. Toto je nejjednodušší způsob uvolnění krční páteře. Hlavu držíme ve všech možných směrech a spojujeme s pravidelným dechem. Tento cvik je uvolňovací, proto se snažíme nepřekračovat práh bolesti.
  • Aktivní uvolnění svalů za pomoci tlaku. Napjaté svaly stlačujeme jemně prstem (v oblasti krku a ramen) nebo tenisovým míčkem (v oblasti lopatek), zatímco (hlavou nebo rukou) provádíme pohyb ve směru, kde je bolest nejintenzivnější.
  • Masáž napjatého místa. Během masáže můžete ve svalech pod prsty vnímat bolestivé uzlíky, trigger pointy. Můžete se zde zastavit a stlačovat bod několik vteřin dokud bolest neodezní.

Pokud se Vám nedaří svaly uvolnit, nebo se uvolňováním stav spíše zhoršuje, doporučujeme navštívit zkušeného fyzioterapeuta.

2) Blokády krční páteře

Jsou často popisovány jako hluboká ostrá bolest v oblasti meziobratlových kloubů. Obvykle se vyskytuje ráno po probuzení, kdy bývá obtížné otočit hlavu do stran. Typicky se bolest zhoršuje při úklonu hlavy na stranu obtíží. Může také vyzařovat do ramene nebo horních zad. Mechanická blokáda pohybu je často spojena se zvýšeným napětím okolních svalů, které vytvoří v dané oblasti ochranný spasmus.

Příčina vzniku blokád krční páteře

Příčinou blokád krční páteře je nejčastěji statická pozice, ve které jsme dlouho drželi hlavu (spánek, práce, fyzická aktivita). Vlákna svalu, která zůstávají příliš dlouho ve zkrácené nebo natažené pozici, se reflexně stáhnou/zkrátí, což vede k omezení pohybu hlavy. Často mírné protažení, jemný pohyb nebo úlevová pozice pomohou. Může se ale stát, že k odstranění problému je nutné využít cílené myorelaxační techniky. Ve Fyzio světě víme, jak na to, tak nás při přetrvávajících blokádách určitě vyhledejte.

První pomoc při zablokování krční páteře

Doma jako první pomoc můžete zkusit stlačit body na lebce za uchem na straně, kam je obtížnější hlavu otočit. Tlak držte po dobu jedné minuty, pak ho uvolněte. Uvolníte tím úpony svalů, které pohybují hlavou. V případě nedostatečného zlepšení nás kontaktujte, rádi Vám pomůžeme.

3) Ploténky a stlačený kořen nervu

Diskogenní bolest pocházející z posunu meziobratlové ploténky může být bez útlaku (degenerace nebo protruze disku) nebo s útlakem (výhřez) nervového kořene. Při stlačení nervu se může objevit brnění v ruce, necitlivost kůže a oslabení svalů. Pocit “skřípnutého” nervu může také souviset s jeho přetížením.

Skřípnutý nerv v oblasti krční páteře může mít příznaky hodně podobné jako po úrazech s následnou parézou brachiálního plexu. Tento stav se projevuje neschopností pohybu ve všech, nebo jen některých svalech ramene a horní končetiny a změnou jejich citlivosti. Potíže původem z brachiálního plexu ale během několika dnů nezmizí, oproti těm diskogenním.

Příčina vzniku útlaku nervu, protruze či degenerace disku

Příčina často souvisí s věkem a zátěží klienta. Potíže se mohou objevit v důsledku zvýšeného napětí svalů nebo jejich přetížení. Důvodem obvykle bývá slabá stabilizace krční páteře, která může vést k bolestem během každodenních činností, většinou jednostranně.

Léčba výhřezu ploténky krční páteře

Diskogenní bolesti většinou vyžadují diagnostiku lékařem a dají se poměrně dobře ovlivnit léky proti bolesti a cvičením. S tím posledním dokážeme ve Fyzio světě skvěle poradit.

4) Bolest spojená s držením těla

Špatné držení těla je jedna z nejčastějších příčin bolestí krční páteře. Technologie v dnešní době výrazně ovlivňuje náš životní styl. Ať už jde o komunikaci, výuku/edukaci, nebo hraní her či zábavu. 

Tipy na co si dávat pozor

  • Snažte se sedět rovně, ale ne příliš dlouho v jedné pozici. Střídejte je, pokud je to možné, co nejčastěji. Není totiž možné vydržet v jedné pozici celý den. Když máte možnost postavte se, neboť stání je 5x ergonomičtější než sezení. Projděte se třeba pro kávu, k oknu či ke kopírce, za kolegou nebo šéfem, a tím dopřejte tělu aktivní přestávku. 
  • Pokud používáte mobil, držte ho ve výšce očí v otevřené dlani (palec by měl mířit ven, což uvede rameno do lehké zevní rotace). 
  • Dejte pozor na pozici hlavy, aby nebyla příliš v předsunu. Přetěžuje to hluboké svaly krční páteře, které jsou hlavní příčinou bolestí za krkem. 
  • Používáte více než jednu obrazovku? Umístěte je co nejvíce centrálně před sebe, ať nemusíte zbytečně často a na příliš dlouho otáčet hlavu. K monitoru se raději otáčejte celým tělem.
  • Je těžké se dlouhodobě soustředit na správné držení těla, pokud prostředí, ve kterém pracujete/trávíte čas, není ergonomické. Dobrá židle s podporou zad a předloktí, stůl s regulovatelnou výškou, správná výška monitoru, ergonomická myš či použití sluchátek s mikrofonem při delších hovorech (na místo držení mobilu u ucha zvednutým ramenem) určitě pomohou lépe zvládnout dlouhodobé sezení a také snížit bolest nejen krku, ale i ramen, beder a nohou. 
  • Pokud je to možné, pořiďte si pohodlnější batoh, nechte těžké věci v kanceláři/škole!, noste kabelky s delším popruhem křížem přes trup a střídejte strany. Snížíte tak tlak na svaly krku a ramen. 
  • Pro ženy s větším poprsím je velmi důležitá správně vybraná podprsenka, která netlačí ramínky příliš na ramena. V přední části by měla poskytovat dostatečnou oporu, čímž předejdete stahování hlavy dopředu a ramen do vnitřní rotace. 

Jak zlepšit držení těla

Abychom dosáhli dlouhodobého zlepšení potíží, musíme pamatovat na to nejdůležitější – správně fungující svalstvo. Jedná se o povrchové a hluboké stabilizátory páteře a pánve. Dlouhé sezení totiž mění rovnováhu v napětí mezi těmito svaly a vede ke kompenzačnímu postavení celého těla. Důležitá je pravidelná aktivita a práce na svalech, které potřebují uvolnit nebo posílit. Právě v tom Vám může pomoci fyzioterapie. Ve Fyzio světě se zabýváme bolestivými stavy krční páteře velmi často a víme tedy, jak Vám brzy ulevit. 

5) Stres a špatné dýchání

Součástí hlubokého stabilizačního systému páteře (HSSP) je bránice, která je hlavním dechovým svalem a má velký podíl na stabilizaci páteře. Náš dech a postura (držení těla) jdou ruku v ruce. Jedno bez druhého nemůže fungovat. Správné brániční dýchání nám pomáhá ulevit od chronických bolestí páteře, ztuhlosti šíje (důsledek nadužívání horního typu dýchání) a častokrát i od trávicích obtíží (pálení žáhy, refluxu, nespecifických bolestí břicha atp.). Jedním z nejčastějších důvodů zhoršení funkce bránice je psychický stres. Ten můžeme ovlivnit třeba doplňky stravy. Například hořčík ve správné formě dokáže vylepšit spánek, zmírnit hladinu kortizolu (hormon stresu) v krvi, a také pomůže udržet zdravou nervovou soustavu, mozek a psychiku. 

Ve Fyzio světě nejprve otestujeme funkci bránice, odstraníme všechno, co by ji mohlo omezovat, a v neposlední řadě Vás naučíme, jak správně dýchat.

6) Bolest spojená s úrazem (whiplash syndrom)

Jak vzniká whiplash syndrom?

Whiplash syndrom je poranění krku, které je způsobené prudkým a rychlým pohybem hlavy dopředu a dozadu. Podobně, jako když prásknete bičem. K typickému úrazu typu whiplash dochází při automobilové nehodě. Může být také důsledkem sportovního zranění, zejména při kontaktních sportech nebo při pádech. Dalším mechanismem vzniku jsou úrazové situace při jízdě na kole nebo na koni, stavy po úderu těžkým předmětem do hlavy nebo situace při použití nepřiměřeného fyzického násilí.

Jaké jsou následky?

Jeden ze dvou nejčastějších problémů, v důsledku whiplash, je bolest krční páteře. Podle studií se u 65 % lidí bolest krku objevuje už v prvních 6 hodinách po nárazu. Do 72 hodin po úrazu se pak objevuje ve 100 % případů. Je prokázáno, že většina lidí ucítí zlepšení během několika týdnů až tří měsíců. Na druhé straně 20 až 40 % lidí trápí bolestí krční páteře a hlavy dlouhá léta. U 3 až 4 % případů jsou pak příčinou ukončení pracovního poměru. 

Léčba whiplash syndromu

V naší terapii kombinujeme uvolňovací techniky na stažené svaly krku a ramen s posílením stability jak krční páteře, tak trupu.

7) Přenesená bolest z jiných míst 

Čelistní kloub

Krk je oblast, na kterou se často přenáší bolest ze vzdálenějších míst. Ve Fyzio světě vidíme významnou vazbu mezi krční páteří a čelistním kloubem. Svalové a vazivové spojení zde vytváří velmi křehký komplex, který se nepřetržitě snaží udržovat rovnováhu mezi napětím svalů a funkcí čelisti a krku. Příliš velké napětí v celé této oblasti dokáže vyvolávat nejen bolesti hlavy, ale i měnit její pozici vůči zbytku těla. Jen lehký předsun hlavy dokáže zdvojnásobit zatížení oblasti čelistního kloubu.

Vnitřní orgány

Jak už bylo řečeno výše krční páteř a hlava potřebují silný základ v podobě stabilního trupu a HSSP. Může nastat ale situace, kdy tyto svaly nejsou schopné se správně zapojit z důvodu viscerálních problémů. Jedná se o potíže v oblasti břicha a vnitřních orgánů. Například žaludek a játra mohou ovlivňovat funkci bránice a přenastavovat stereotyp dechu. Střeva naopak funkci kyčlí a břišních svalů. Říká se, že pupek je největší fasciální křižovatka v našem těle a měl by být tedy volně pohyblivý do všech směrů. Ve Fyzio světě víme, jak tyto problémy řešit. Naši zkušení fyzioterapeuté dokáží uvolnit napětí v břišní dutině a dosáhnout správné aktivace stabilizátorů trupu. 

Jizvy

Stále podceňovanou oblastí v léčbě bolestí nejen krční, ale i celé páteře, jsou jizvy po operaci. Jizvy, které jdou skrze břišní stěnu a břišní svaly, ovlivňují její funkci a efektivitu zapojení svalů HSSP. Jedná se o veškeré laparoskopické zákroky v dutině břišní, apendektomie (odstranění slepého střeva), ale i jizvy po augmentaci (plastice) prsou. Takovou jizvu si představte jako místo, které neustále pracuje. Prochází totiž všemi vrstvami kůže, podkožního vaziva, tukem i svaly. Tyto struktury se hojí jednotlivými jizvami, které jsou mezi sebou propojeny. Běžně jsou jednotlivé vrstvy vůči sobě pohyblivé a hladce po sobě kloužou. Každá jizva, která se hojí fyziologicky, má tendenci se stahovat a zvyšovat svou pevnost. Při hojení vzniká v každé vrstvě nepohyblivý kousek tkáně, který brání plynulému přenosu sil dál. Pokud jizva přiroste k hlubším strukturám, vznikají srůsty. Tyto struktury se díky tomu přestávají hýbat a ztuhlé místo (adheze) vytváří omezení, které se velmi často šíří tělem dál. Pokud se objeví pocit zvýšeného napětí jizvy, je zapotřebí ji jemným posouváním opět uvolnit. S tím Vám nejlépe poradí zkušený fyzioterapeut.

Omezenou hybnost v okolí jizvy je vhodné ale neustále obnovovat. Třeba jizva po císařském řezu může zhoršovat funkci gynekologických orgánů, přispět k bolestivé menstruaci nebo až k neplodnosti. Může dokonce i omezovat funkci střev a způsobovat zácpu. Potíže mohou být i vzdálenější: od bolestí bederní a křížové oblasti až po bolesti krční páteře a hlavy. Pokud máte jizvu, která je červená, tahá, štípe nebo svědí a nevíte, jak na ni, kontaktujte recepci Fyzio světa a objednejte se k nám. 

10 tipů jak si pomoci při bolestech krční páteře

  1. Před prací zkontrolujte – výšku stolu, židle a monitoru, postavení klávesnice a myši. Stejně jako to děláte před každou jízdou autem – nastoupíte, zapnete pás, sešlápnete spojku, nastartujete, zapnete světla, podíváte se do zrcátek, zařadíte jedničku a jedete :). Pracovní pozice by měla být příjemná, člověk by neměl vnímat zbytečné napětí.
  2. Dodržujte pravidelný režim – pití, úklid stolu, spánek, time management.
  3. Využijte schopnost těla se adaptovat a měňte pozice – pracujte vsedě, ve stoje, vleže, při telefonování choďte, buďte jako voda (Bruce Lee).
  4. Pracujte s dechem – hluboce vydechněte, povolte ramena a preferujte dech do břicha.
  5. Uvolněte přetížená místa – protáhněte krk, uvolněte čelist, masírujte žvýkací svaly, protáhněte je hlubokým zívnutím, uvolněte stehna a hýždě.
  6. Posilujte důležité svaly – břicha, hlubokých flexorů krku (pocit, že rostete ke stropu), spodních fixátorů lopatek.
  7. Postarejte se o Vaše oči. Kontrolujte pravidelně zrak, dávejte pozor na bifokální/multifokální brýle, spektra, omezte vliv modrého světla využitím brýlí, které ho tlumí.
  8. Jděte mezi lidi a dokud někoho nerozesmějete, nevracejte se zpátky :). Těšte se na něco. Projděte se na čerstvém vzduchu.
  9. Pravidelnost, nikoliv intenzita je klíčem k úspěchu.
  10. Pokud si s něčím nevíte rady, navštivte svého fyzioterapeuta.

Ve Fyzio světě se léčbou bolestí krční páteře zabýváme. Rádi Vám pomůžeme najít pravou příčinu a vhodnou léčbu, aby se bolest více nevracela.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00