7 nejčastějších důvodů bolestí kostrče a jejich léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 16. března 2023

Souhrnně můžeme bolesti kostrče a pánevní oblasti označit pojmem „syndrom pánevního dna“. Nevyhýbá se nikomu, a proto se může týkat jak žen, mužů, tak dokonce i dětí. Typickým projevem bývá bolest přímo u kostrče, která se zhoršuje sezením. Naopak postavení a krátká chůze či leh přináší alespoň částečnou úlevu. Podobně i dlouhý stoj může být kvůli neekonomické práci svalů pánve náročný a projevovat se nepříjemnými pocity. Bolesti často prostupují celou oblastí pánve a pohlavními orgány. U žen je v těchto situacích velice často bolestivá nepravidelná menstruace, bolestivý pohlavní styk nebo problémy s početím.

Nejčastější důvody bolesti kostrče a pánevního dna

1. Pád na kostrč

Častou příčinou bolestí v oblasti kostrče je pád na zadek, nebo přímo na kostrč. Ten může zvýšit napětí ve svalech či vazech pánve. Bolesti se nemusí dostavit okamžitě po úrazu, ale mohou se projevit s odstupem měsíců či let. Kolem kostrče pak dlouhodobě přetrvává ochranné svalové napětí, kostrč je proto citlivá a často “zablokovaná” v nepřirozeném postavení.   

2. Dlouhodobý sed a špatné držení těla

Dlouhodobé dráždění krátkých pánevních svalů a vazů si často způsobují například cyklisté, kteří si sezením na kole tlačí na kostrč. Také zaměstnanci sedící většinu dne na židli či profesionální řidiči nemají příliš dobré vyhlídky. Pokud se sedavé zaměstnání či koníček ještě spojí ochablým či asymetrickým sezením (noha přes nohu), dochází k větší zátěži jak na kostrč, tak na celou páteř. Ve svalech pánevního dna potom vznikají bolestivé spoušťové body. A opět se po těle rozlévá asymetrie v podobě nerovnoměrného napětí.

3. Aktivní jizva

Stavy po operaci v oblasti břišní dutiny, pánve, po Císařském řezu, konizaci čípku, nástřihu, či porodním poranění vedou ke vzniku jizev. I ty na pohled drobné a nevýznamné jizvy mohou být zdrojem různých nepříjemných, tahavých, pálivých či ostrých bolestí. Je to z důvodu zvýšené přilnavosti, kterou jsou jizvy schopné v měkkých tkáních této oblasti vytvořit. Na jizvu mohou následně reagovat měkké tkáně v okolí jejich zvýšeným napětím. Důsledkem tzv. aktivní jizvy může vznikat bolest v oblasti kostrče nebo pánevního dna.

4. Přetížené svaly

Nejčastější příčinou pánevních bolestí a bolestí kostrče je nevhodné a nadměrné přetěžování svalů v oblasti břicha, zad a kyčlí. Zvýšené napětí v této oblasti způsobuje asymetrický tah svalových vláken, které se upínají ke kostrči a táhnou ji k jedné straně. Asi není těžké si dál představit, že “nový” způsob zatížení, který vznikl z asymetrie, se po páteři a končetinách dál řetězí a asymetrii ještě víc prohlubuje. Proto existuje relevantní vztah mezi blokádou v oblasti SI kloubů (pánví) a blokádou v oblasti hlavových kloubů (krční páteří). Bolest bývá často přítomna v období většího stresu, ať už v práci, doma či ve škole, který se na zvýšeném napětí v oblasti pánve také rád podílí.

5. Endometrióza

Dalším důvodem pánevních bolestí je endometrióza. Stav, kdy děložní buňky vycestují mimo dělohu a usadí se jinde. Zní to sice trochu jako sci-fi, ale skutečně je to tak. Mohou se usídlit kdekoliv – v oblasti vaječníků, vejcovodů, na střevech nebo jinde v břišní či pánevní oblasti. Problém nastává v období menstruace, kdy se množí děložní výstelka (endometrium) i v těchto atypických místech. Tělo na tento proces reaguje zánětem. Zánět působí bolesti, tvoří se srůsty, adheze a vzniká napětí v oblasti pánve, které může vést k bolestem v oblasti pánevního dna. Více informací o endometrióze naleznete v následujícím článku.  

6. Chronický zánět

Někdy se stává, že dobře rozpoznatelný akutní zánět močového měchýře nebo prostaty přejde do hůře čitelného chronického stádia. Laboratorní vyšetření nemusí na nic ukazovat, ale Vás i tak mohou neustále sužovat nepříjemné pocity pálení, svědění či nepříjemný výtok. Někdy je problémem narušený mikrobiom v této oblasti. Jindy všechno ještě zkomplikuje další celkové onemocnění.

7. Nervové dráždění

Je způsobeno útlakem nervu v jeho průběhu, kdy dochází k jeho dráždění. Mohou vznikat nepříjemné pálivé bolesti v okolí kostrče, genitálií či v oblasti pánve. Tento útlak může vznikat mechanickým stlačením (například u cyklistů), nebo důsledkem problému s vyhřezlou ploténkou. Mnohem častěji stojí za drážděním nervu přetížený sval, nepohyblivé fascie, jizvy, kloubní blokády či srůsty. Nervy totiž obecně špatně snáší, když nemají volný pohyb.

 

Léčba bolestí kostrče a pánevního dna

Základem je zjistit, kde je problém

Na začátku každé efektivně nastavené a úspěšné terapie je důkladné vyšetření, které často zahrnuje návštěvu několika odborníků. Pokud trpíte nepříjemnými pocity v oblasti kostrče či pánve, máte bolesti, krvácíte mimo svůj cyklus, objevují se u Vás často pálivé, nebo jiné nekomfortní pocity při močení, určitě doporučujeme nejdříve navštívit gynekologa či urologa. Pomocí diagnostických vyšetření pomůže stanovit diagnózu, posoudit závažnost stavu a dále Vás nasměrovat v další léčbě.

Součástí komplexního přístupu je fyzioterapie

Pokud Vám je doporučena konzervativní léčba, jedná se mimo jiné o fyzioterapii. Fyzioterapeut vždy začíná svou práci komplexním vyšetřením. Jeho práce je mnohem snazší, pokud máte jasně stanovenou diagnózu od odborníka. Obvykle začíná uvolněním svalů, fascií, kloubních blokád a postupně také cvičením. To často spočívá v dechových cvičeních či práci na vzdálených částech těla, které funkčně souvisí s oblastí kostrče.  

Cílené ošetření kostrče a pánevního dna

Fyzioterapeut, který je v této problematice proškolený, provede vyšetření, aby posoudil některé vlastnosti svalů pánevního dna. Pokud vyhodnotí, že potíže mohou mít příčinu skutečně v oblasti pánevního dna, doplní terapii ošetřením per rectum nebo per vaginam. Tato terapie probíhá vždy se souhlasem klienta a po jeho přípravě. Cílem vyšetření je určit přesný důvod obtíží. V některých případech je příčina bolestí a nepříjemných pocitů této oblasti důsledkem oslabené pánevní krajiny, jindy může naopak pramenit z přetížení. Při vyšetření se proto posuzuje síla svalů, jejich schopnost uvolnění, výdrže, souběžného zapojení, pozice kostrče, její citlivost, pohyblivost či přítomnost spoušťových bolestivých bodů v jejím okolí (tzv. trigger points). Výhody vnitřního ošetření jsou hned dvě. Za prvé v průběhu vyšetření dochází zároveň k ošetření spoušťových bodů či mobilizaci zablokované kostrče. Za druhé dostanete jasnou odpověď na otázku, v jakém stavu Vaše pánevní svaly jsou. Lépe si je uvědomíte a zjistíte, jakým způsobem je vhodné s nimi pracovat. Zda je dobré zařazovat posilovací cviky, nebo naopak pracovat více s relaxačními technikami a uvolněním těchto svalů.

Cílem je rovnoměrné zatížení

Pokud jsou spouštěčem či neustálým obnovovatelem obtíží jizvy či srůsty, pracujeme na jejich jemném protažení, abychom obnovili pohyblivost jednotlivých tkání vůči sobě. Někdy je potřeba pracovat přímo s orgány pomocí viscerální terapie. Jemnými technikami podpoříme pohyblivost orgánů a jejich vazivových obalů, což  může významně ulevit. Součástí fyzioterapie je i nácvik autoterapie tedy toho, jak můžete pracovat sami doma. V případě chronických zánětlivých nemocí můžeme pomoci s nastavením režimových opatření. Každé sezení se také neobejde bez manuální terapie k odstranění zřetězených blokád a nácviku kompenzačních strategií. Zjednodušeně se pokusíme co nejlépe vybalancovat tělo a získat tak rovnoměrné zatížení i v oblasti pánevního dna a kostrče.

9 rad fyzioterapeuta pro zdravou kostrč a pánevní oblast

  1. Pravidelně cvičte. Jakékoliv pravidelné cvičení, v rozumné míře a technicky správné, může pomoci udržet pánevní dno silné a zdravé.
  2. Pánevní dno nemá rádo dlouhé cvičení. Rychle se totiž unaví. Cvičení si raději rozložte do celého dne. Pokud cvičíte cíleně svaly pánevního dna nepřekračujte 3-5 min – 3x nebo 5x denně. 
  3. Udržujte si zdravou váhu. Nadváha může vyvíjet větší zátěž na svalový a vazivový systém pánevního dna, a v dlouhodobém horizontu ho oslabovat. Výsledkem je zhoršení prokrvení svalů i orgánů v malé pánvi, vznik spoušťových bodů, zhoršení posunlivosti fascií či přetížení vazivového systému. 
  4. Pozor na extrémní zatížení při zvedání těžkých břemen. Dlouhodobá a vysilující práce s vysokými vahami, na které tělo není adaptováno, nebo mu chybí dostatečná regenerace, může opět přetěžovat pánevní krajinu a časem vést k porušení její funkce. Pokud je těžká fyzická práce součástí Vašeho života či životního stylu, používejte své tělo správně a při práci nezapomínejte na správné techniky zvedání. Rozhodně nepodceňujte čas strávený hloubkovou relaxací a regenerací. Uvědomte si také, že čím je tělo starší, tím delší čas bude potřebovat na regeneraci.
  5. Myslete na to, jak sedíte. Špatné držení těla může přispět k oslabení svalů pánevního dna. V té nejzákladnější ergonomické etiketě si dejte pozor, abyste příliš často neseděli s nohou přes nohu. Dále se zakulacenými zády bez zatížení sedacích hrbolů, a v příliš upnutých kalhotách či utažených páscích, které Vám brání ve správném dechu do podbřišku.
  6. Hydratujte se. Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat tělo hydratované a předcházet zácpě, která pánevní oblasti neprospívá.
  7. Řešte chronický kašel. Chronický kašel zatěžuje nejen svaly hrudníku a břicha, ale také svaly pánevního dna. Léčba astmatu nebo alergie může pomoci tomuto stavu předcházet.
  8. Pokud tápete jestli, a jak cvičit Kegelovy cviky, jak terapeuticky využít Venušiny kuličky, závaží či Yoni vajíčka, přečtěte si náš článek.
  9. Pokud gynekolog/urolog nevidí důvod Vašich obtíží, navštivte fyzioterapeuta se specializací na léčbu obtíží pánevního dna.

Ve Fyzio světě máme tým zkušených gynekologických fyzioterapeutek. Rádi Vám pomůžeme i s léčbou intimních potíží.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00