7 faktorů zvyšujících riziko výhřezu ploténky bederní páteře

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 18. října 2022

Výhřez meziobratlové ploténky

Pokud spodní záda začnou bolet, je jednou z možných příčin právě poškození meziobratlové ploténky. Disky, jak se ploténkám říká, tlumí nárazy a zároveň umožňují pohyblivost páteře. Věkem se opotřebovávají, ztrácejí poddajnost a pružnost. Velká zranitelnost této oblasti je způsobena značnou pohybovou zátěží této části páteře. Při přetěžování se mohou vyklenout, či může dojít k prasknutí nebo natržení obalu ploténky. Vyklenutí i výhřez z prasklé ploténky může tlačit na nervový kořen. Za nervové dráždění bývá také zodpovědný zánětlivý proces způsobený porušenou ploténkou. Výsledkem jsou vystřelující bolesti ze zad do hýždě nebo až dolů do chodidla.

 

7 faktorů zvyšující riziko výhřezu ploténky

  • Stárnutí. S vyšším věkem klesá pružnost plotének a zvyšuje se riziko výhřezu. Výhřezy v mladém věku jsou ale často bolestivější, protože ploténka je mohutnější a tlak, který může způsobit je výraznější.
  • Svaly a koordinace. Nemá-li člověk dostatečně vycvičený svalový aparát, který podporuje správné postavení páteře, je jeho páteř i s meziobratlovými ploténkami více namáhána.
  • Tělesná hmotnost. Nadměrná hmotnost způsobuje větší zatížení plotének v dolní části zad.
  • Povolání. Lidé s fyzicky náročným zaměstnáním mají větší riziko problémů se zády. Opakované zvedání, tahání, tlačení, ohýbání do stran a otáčení může rovněž zvyšovat riziko poškození disku.
  • Genetika. Někteří lidé zdědí predispozice ke vzniku výhřezu ploténky – např. méně výhodný tvar zakřivení bederní páteře.
  • Kouření. Předpokládá se, že kouření snižuje přísun kyslíku k ploténkám, důsledkem je jejich horší vitalita.
  • Časté řízení auta. Dlouhodobé sezení v kombinaci s vibracemi motorového vozidla vytváří nepříznivý tlak na páteř a zhoršuje kvalitu ploténky.

Z pohledu fyzioterapeuta je pro zdravou bederní páteř nezbytné podpořit:

  • Vzájemnou spolupráci svalů břišní stěny, pánevního dna a bránice.
  • Schopnost ustát síly, které se na bederní páteř přenášejí nejen z trupu, ale i z dolních končetin. Pánev a dolní část páteře reagují nejen na pohyby páteře, ale i na aktivitu všech končetin a činnost orgánů.
  • Schopnost nést váhu horní části těla. Bederní obratle jsou, ve srovnání s ostatními obratly,  největší. Tvoří základnu pro držení horní části těla včetně hlavy a krku.
  • Zachování přirozeného zakřivení, které pomáhá rozložit váhu a snížit v této oblasti napětí.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Cílem práce našich fyzioterapeutů je pomoci Vám se co nejdříve zbavit bolestí, vrátit se k Vašim původním aktivitám a naučit Vás, jak předcházet návratu obtíží. Kromě cvičení a manuálních technik využíváme nejmodernější technologie např. vysokovýkonný laser, který je skvělým pomocníkem pro urychlení hojení. Podle Vašich potřeb Vás naučíme jak funkčně posílit tělo, jak regenerovat po zátěži, jak se protahovat nebo zlepšit pružnost páteře a mnoho dalšího.

Ve Fyzio světě se léčbou bolestí spodních zad zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00