3 důvody proč zlepšit funkci lymfatického systému

Autor: Bc. Anna Pösingerová, 10. ledna 2024

Imunita představuje schopnost našeho organismu vypořádat se s různými zevní antigeny – viry, bakteriemi, toxiny, infekcí a jinými pro nás škodlivými látkami. Touto ochranou nám imunita zajištuje zdraví a odolnost vůči nemocem. Zároveň pomáhá v prevenci úrazů tím, že drží tělo a všechny tkáně v kondici. Aby imunita byla co nejsilnější, musí nám dobře fungovat lymfatický systém.

Pro správnou funkci imunitního systému je důležitý dobře fungující lymfatický systém

Jste-li nemocní, často si můžete všimnout zvětšených mízních uzlin pod čelistí, v podpaží nebo v tříslech. Mízních uzlin máme po celém těle, včetně břicha a orgánů, přibližně 500. Právě v těchto uzlinách probíhá filtrace, nebo-li čištění tekutiny (mízy), která je plná odpadních či škodlivých látek. Ty vzniky metabolickými procesy našich buněk, nebo se do těla dostaly zvenčí. Po důkladném pročištění je míza vrácena do krevního řečiště a již není pro tělo zatěžující.

3 důvody proč zlepšit funkci lymfatického systému:

1. Každodenní stres, viry a bakterie přetěžují lymfatický systém a zhoršují imunitu

Míza je do mízních uzlin transportována lymfatickými cévami, které přebytečnou a zanesenou tekutinu sbírají ze všech koutů těla. Každodenní stres, styk s viry a bakteriemi, kterým není možné se vyhnout, nám non-stop zatěžuje lymfatický systém. Ten pak nemusí zvládat dostatečně kvalitně a rychle čistit tělo. Snižuje se tak imunita a zároveň zvyšuje riziko onemocnění, zdravotních komplikací a nečekaných úrazů. Terapeutická metoda manuální lymfodrenáže uvolňuje mízní uzliny, zrychluje tok mízy a připravuje tak organismus na zátěžové situace, se kterými si lépe poradí.

2. Nedostatečná funkce lymfatického a cévního systému může způsobovat nebo zhoršovat mnoho obtíží

Trpíte-li otoky je dobré vědět, že to může být též známkou nedostatečné funkce lymfatického systému, případně žilního systému. Za této situace je tkáň prosáklá a tekutinou utlačovaná, díky tomu nemůže dobře plnit svoji funkci. Změna vnitřního napětí v těle, která je způsobená i malým téměř nepatrným otokem se může projevit různě. Nejčastěji bolestí, pocitem zvýšeného napětí, horším prokrvením, kožními obtížemi, mykózami, bolestí hlavy, únavou, nekvalitním spánkem, změnami nálad, podrážděním, nadýmáním, zhoršenou funkcí trávení, křečemi a dalšími projevy.

3. Lymfatický systém urychluje hojení po úrazech

Pokud jste po operaci nebo jste utrpěli úraz, dochází v poškozené tkáni k intenzivnímu procesu hojení, který je často doprovázen otokem. Otok může vzniknout nejen poškozením lymfatických cest, ale také slepením tkání v místě poranění či jizvy. Aktivací lymfatického systému se změní napětí v tkáních, což má pozitivní vliv na regeneraci a snížení otoku, tím se urychlí hojení.

 

Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž je velmi efektivní manuální technika, kterou provádí speciálně proškolený fyzioterapeut. Použitím jemných pumpovacích hmatů restartuje imunitní systém, uvolní lymfatický tok, zkvalitní metabolismus celého těla, zvýší odolnost vůči nemocem, urychlí proces hojení, regeneraci po úrazech a operacích a odstraní otoky.

Ve Fyzio světě máme fyzioterapeuty, kteří se manuální lymfodrenáží zabývají, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00