10 příčin bolestí v SI kloubu 

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 19. prosince 2022

Syndrom sakroiliakálního kloubu

SI klouby jsou nenápadným tuhým, ale velice namáhaným spojením, které musí odolat střižným, torzním, rotačním a tahovým silám. Už jen proto, že se pro tento kloub používá mnoho výrazů jako sakroiliakální kloub neboli SI kloub, křížový kloub, křížokyčelní kloub, “esíčka”, kříž, je zřejmá jeho důležitost. Není tedy překvapivé, že bývá významným zdrojem diskomfortu u 15-30% osob, které trápí bolestivost spodních zad. Pro bolest v oblasti jednoho nebo obou SI kloubů se často používá termín syndrom sakroiliakálního kloubu. 

 

Jak se syndrom SI projevuje?

Obvykle se jedná o ostrou, bodavou a/nebo vystřelující bolest v oblasti SI kloubu (prostoru mezi křížovou kostí a pánví), která se může také šířit po zadní straně stehna, zpravidla ale ne pod koleno. Mezi příznaky, které mohou signalizovat problém s křížovými klouby, patří:

  • bolest při vstávání ze sedu,
  • bolest, která ruší Váš spánek,
  • bolest při sezení nebo obtížné hledání pohodlné polohy vsedě,
  • bolest při mechanickém namáhání kloubu, např. při ohýbání nebo stoupání do schodů,
  • na pohmat citlivější zadní strana kloubu.

Příznaky mohou také imitovat kořenovou bolest ploténky, a proto je diagnostika někdy trochu oříšek. V případě poruchy funkce SI kloubu se tyto problémy objeví v důsledku podráždění povrchových nervů. Jedná se o chemickou reakci, která je odpovědí na poranění kloubu, nikoli na skutečné poškození nervu. Podobnost příznaků může být také důsledkem přenosu bolesti ze svalů. Stažení svalů při poranění SI kloubu je poměrně časté, protože se tělo přirozeně snaží klouby chránit. Výsledkem toho jsou stažené svaly v dolní části zad, což následně spustí kaskádu přenesených bolestí ze spoušťových bodů.

Nejčastější příčiny problémů v oblasti SI kloubu:

  1.  Až 20 % bolestí SI kloubu vzniká v těhotenstvíTělo a hlavně pánev v tomto období prochází celou řadou změn. Není to jen díky stoupajícímu tlaku a hmotnosti na oblast pánve, ale také díky působení hormonů, které zvětšují elasticitu vazů. Ta je důležitá pro snadný průběh porodu, ale může vést také k nestabilitě v této oblasti a způsobovat bolest. Více v článku zde.
  2. Poranění křížových kloubů způsobené opakovaným chronickým přetěžováním. Příkladem je dlouhé sezení, křížení nohy přes nohu nebo časté nošení bot na vysokém podpatku.
  3. Opakovaná mikrotraumata nebo akutní trauma při sportu. Mikrotraumata jsou často způsobena špatnou technikou (např. dřepů nebo běhu apod.). Akutní zranění je mnohdy důsledkem kontaktních sportů. Více v článku zde.
  4. Zvedání těžkých břemen či silově náročná práce.
  5. Následek dopravních nehod nebo bolestivých pádů na zadek. Bolest má v takových případech rychlý nástup a může být velice silná
  6. Sakroiliitida – zánět jednoho nebo obou SI kloubů . Sakroiliitida není totéž, co syndrom SI kloubu, ale je specifická zánětlivými procesy, které jsou přítomny v SI kloubu. Bolest je tak přímým důsledkem těchto zánětlivých stavů.
  7. Osteóartroza léta namáhání kloubů často vyústí v opotřebení chrupavky a vznik osteoartrózy. Artróza postihuje jak muže tak ženy s přibývajícím věkem. Projevuje se v SI kloubu, páteři i v dalších kloubech těla. V případě osteoartrózy se typicky tvoří kostní výrůstky, které vznikají změnou kostí pod chrupavkou. Bolest, která doprovází tuto nemoc může být různě silná. 
  8. Ankylozující spondylitida (Bechtěrevova nemoc) je autoimunitní onemocnění, která postihuje převážně obratle a klouby páteře. Kromě toho, že způsobuje bolest, může vést k těžším zánětům, které ničí klouby a omezují jejich rozsah pohybu. Ačkoli toto onemocnění postihuje především dolní část páteře, často umí způsobit také zánět v jiných kloubech a vzácněji i v orgánech a očích. Projevuje se buď v bolestivých epizodách, nebo přetrvává jako trvalý stav.
  9. Dna neboli dnavá artritida se objevuje, pokud má Vaše tělo vysokou hladinu kyseliny močové. Toto onemocnění se vyznačuje bolestí kloubů, která je různě silná. Ačkoli dna obvykle postihuje drobné klouby končetin, nejčastěji palec na noze, mohou být postiženy i jiné klouby, včetně SI kloubu.
  10. Bolest může být také v malém procentu způsobena anatomickou abnormalitou křížové kosti. Tu lze prokázat na rentgenovém snímku.

S čím Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Najdeme správnou diagnózu

Alfou a omegou správně zvolené léčby je, co nejdříve stanovit správnou diagnózu. Z předchozího textu víme, že to nemusí být vůbec snadné, ale pečlivá diagnostika a dobře zvolená léčba jednoznačně vede k pozitivnějším a úspěšnějším výsledkům. 

Utlumíme bolest, například pomocí laseru

Prvním krokem v léčbě je pomoci zmírnit bolest a ochránit kloub před dalším zraněním nebo poškozením. V akutní fázi bývá dobré absolvovat 3 až 5 terapií laserem, ideálně v krátkém časovém rozestupu. Ten má analgetický efekt bez nežádoucích účinků celkově působících léků.

Ošetříme a uvolníme napětí

Po zklidnění kloubů je dalším krokem manuální ošetření kloubů, svalů, zřetězených blokád, svalových spasmů či fasciálních adhezí, a to nejen v okolí samotného kloubu. Techniky, které využíváme, pomáhají obnovit pohyb a funkci v sakroiliakálních kloubech a optimální souhru celého těla. V našich ordinacích pracujeme s mobilizačními, manipulačními či fascialními technikami, podle toho, co má pro klienta v danou chvíli největší efekt.

Vždy bereme v úvahu potřeby každého klienta

Ošetření je stále konzultováno, takže se nemusíte bát zásahů, na které se necítíte. Fyzioterapie je pravidelně doplňována vhodným cvičením, které má za cíl udržet normální rozsah pohybu a pomoci svalům, které jsou pro funkci kloubů nezbytné. Cviky jsou voleny dle zdravotní situace a postupně se mohou měnit, jak Vaše tělo sílí a adaptuje se na zátěž.

Ve Fyzio světě se léčbou bolestí zad zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00