Fyzioterapie u bolestí hlavy

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 11. února 2020

Kdo trpí častými bolestmi hlavy ví, jak rušivé tyto obtíže mohou být. Rozlišujeme 300 možných příčin bolestí hlavy, většina se však nakonec zařadí do jedné ze 3 velkých skupin – migrény, bolesti hlavy spojené s krční páteří nebo tenzní bolesti hlavy.

Jak může fyzioterapie pomoci?

Léčba ve Fyzio světě vždy začíná vyhodnocením, kde se ve Vašem případě nachází příčina bolestí. Po diagnostice Vám fyzioterapeut vysvětlí postup při terapii. V některých případech je důležité ošetřit i místa mimo krční páteř, aby se obtíže nevracely. Zpravidla se jedná o ošetření přetížených svalů, kloubních blokád a pomocí cvičení se nastaví páteř do správné pozice a posílí svaly ve správném zapojení. Páteř je pak zpevněna speciálními cviky na aktivaci hlubokých svalů, které vedou postupně k úpravě držení celého těla a k plnému rozsahu pohybu bez bolesti a omezení.

Migrény

Migréna se projevuje jako intenzivní a pulzující bolest jedné poloviny hlavy. Migrénu obvykle může doprovázet nevolnost, citlivost na světlo nebo hluk. Jedna bolestivá ataka obvykle trvá od několika hodin až po tři dny. Nástupu bolesti může předcházet tzv. aura (zraková, senzorická nebo pohybová porucha). Například člověk vidí v zorném poli výrazné světelné body nebo tmavá místa, nebo má poruchu koordinace pohybu a řeči. Podle posledních poznatků mají vliv na průběh migrény i struktury krční páteře a s těmi pomůže cílená fyzioterapie.

Bolesti hlavy spojené s krční páteří

Jednou z nejčastějších příčin bolestí hlavy je napětí a přetížení na úrovni krční páteře. S problémy krční páteře a bolestmi hlavy často souvisí porucha čelistního kloubu projevující se napětím ve žvýkacích svalech, lupáním v kloubu, nočním skřípáním zubů (bruxismus), nebo zvýšeným psychickým napětím. Při problémech krční páteře bolí hlava typicky v záhlavíspáncíchv oblasti čela nebo za očima. Dobrou zprávou je, že správně vedenou fyzioterapií může dojít k trvalému zmírnění bolestí hlavy.

Tenzní bolesti

Tenzní bolest bývá proměnlivá jak do intenzity, tak frekvence. Projevuje se jako tupá nebo svíravá bolest, postihující celou hlavu nebo její části. Přidružené symptomy typické pro migrénu bývají přítomny výjimečně. Tenzní bolesti mohou mít svůj podklad na vzdáleném místě v těle, například na úrovni pánve, kostrče nebo trávícího systému.

Co může být příčinou bolestí hlavy?

  • Sedavý způsob života a nevhodné nastavení pracovní pozice
  • Stav po úrazu krční páteře, stav po autonehodě (whiplash syndrom)
  • Porucha čelistního kloubu
  • Změna dechového vzoru (hrudní dýchání)
  • Zvedání těžkých věcí, nevhodné cvičení nebo sportovní zátěž
  • Chybné držení těla
  • Nevyhovující polštář
  • Poruchy kostrče a pánevního dna
  • Stres
  • Dehydratace

Závažné případy, kdy bych měl bolest hlavy začít okamžitě řešit:

U malého procenta pacientů bohužel vzniká bolest hlavy v důsledku závažných příčin, které musí být důkladně vyšetřeny a často vyžadují neodkladnou odbornou pomoc. Následující symptomy mohou být příznaky urgentních stavů, jako jsou mrtvice, nádor mozku, aneuryzma, meningitida a další systémová onemocnění. Pokud se u Vás vyskytne některý z následujících příznaků, doporučujeme naléhavě konzultovat tyto obtíže u Vašeho ošetřujícího lékaře.

  • Bolest je natolik intenzivní, že se nedá srovnat s bolestmi hlavy z minulosti.
  • Cvičení, námaha, kašel znatelně zvýrazňují bolesti hlavy.
  • Obtíže nereagují na předepsanou léčbu.
  • Náhlý, rychlý nástup bolesti.
  • Přítomné neurologické příznaky jako motorická slabost, zhoršená koordinace, ztráta paměti, závratě a pády, nemožnost srozumitelně mluvit.
  • Doprovodné příznaky jako horečka nebo úbytek hmotnosti.

Naštěstí naprostá většina bolestí hlavy nevyžaduje urgentní lékařskou péči a měla by se zlepšit při správně zvolené léčbě.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00