Terapie rázovou vlnou

Autor: Mgr. Jan Novák, 16. června 2018

Léčba mechanickými pulzy

Rázová vlna je prostředek fyzikální terapie využívaný k léčbě vybraných ortopedických a traumatologických diagnóz. Fyzikálním principem rázové vlny je (podobně jako u ultrazvuku) mechanické vlnění procházející tělesnou tkání. Účinek na tkáň je skrze silný přetlakový ráz následovaný pomalejší podtlakovou fází vlny, kdy je tkáň naopak vystavena působení tahových sil.

Radiální a fokusovaná

Existují 2 typy generátorů rázové vlny – radiální a fokusovaný. Radiální rázová vlna je v ČR nejrozšířenější, největší účinek má v místě aplikace a působí do hloubky 3-5cm, její výhoda je její síla a jednoduchost aplikace. Fokusovanou variantu lze cílit do hloubky tkáně a využívá se zpravidla k ošetření hlubokých struktur nebo míst, kde je třeba přesně cílit do konkrétní oblasti a neošetřit nic v okolí (akutní stavy, lokální problém). Ve Fyzio světě používáme generátor radiální rázové vlny SwissDolorClast Smart 20 od švýcarské firmy EMS. Hodí se skvěle na uvolnění svalového napětí, přetížených úponů i kloubů a poatří mezi světově nejrozšířenější typy generátorů.

Jaký má účinek?

Rázová vlna má řadu účinků na tkáň. Usazený vápník v úponu svalu (kalcifikace) je rozrušen přetlakovou fází vlny a následně vstřebán cévním a lymfatickým systémem. Terapie mění prokrvení oblasti, vzniká lokální hyperemie a startuje se proces neovaskularizace (tvorba nových cév). Působením mechanické energie kolmo ke svalovým vláknům dochází k relaxaci svalu při uvolnění aktin-myosinových vazeb. Je prokázán pozitivní vliv na kvalitu kostních i vazivových struktur a podpora diferenciace kmenových buněk. Významný je analgetický efekt léčby založený na snížení citlivosti vláken vedoucích bolest, ovlivnění inhibičních interneuronů a dalších neurofyziologických a biochemických procesech (např.: snížení vyplavování substance P trvající až 6 týdnů od aplikace) – tak dochází k dlouhodobé úlevě od bolesti.

Nejlepších výsledků se dosahuje po 3-5 sezeních

Účinnost terapie rázovou vlnou byla prokázána v mnoha klinických studiích a spadá do tzv. Evidence-based medicine, neboli medicíny založené na důkazech. Terapie rázovou vlnou je efektivní, bezpečná a skládá se většinou ze 3 – 5 sezení s týdenním intervalem a jednorázovou dávkou 2000 – 5000 impulzů. Součástí první návštěvy je detailní diagnostika pohybového aparátu, ošetření a doporučení kompenzačních cvičení nebo změny režimu, proto první terapie u nás trvá zpravidla hodinu. Správně indikovaná terapie rázovou vlnou má minimum nežádoucích účinků, mezi něž řadíme možný hematom vzniklý v místě aplikace a bolestivost v průběhu aplikace. Během prvních dvou dnů po aplikaci může dojít k přechodnému zhoršení bolestivosti – tzv. fáze aktualizace hojivého zánětu, při které se startují léčivé imunitní reakce, proto není vhodné tento zánět tlumit protizánětlivými léky.

 

Nejčastější diagnózy, u kterých využíváme rázovou vlnu

  • tenisový loket (epikondylitis radialis humeri)
  • patní ostruha a plantární fasciitida
  • bolestivé stavy ramene
  • tendinopatie Achillovy šlachy
  • úponové bolesti – např. skokanské koleno

Kontraindikace

rázová vlna se NEAPLIKUJE pokud trpíte hemofilií a poruchami srážlivosti krve, kožními defekty, akutním zánětem, teplotou, máte po opichu kortikoidy v místě aplikace 6 týdnů od opichu, kov v cílové oblasti, hlubokou žilní trombózu, flebitidu, varixy, nebo v těhotenství. Pokud se na vás kontraindikace vztahuje, nebo máte byť jen podezření, prosím konzultujte možnost terapie rázovou vlnou se svým lékařem.

Ve Fyzio světě se léčbou rázovou vlnou zabýváme, rádi Vám pomůžeme

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00